Kirja vinkkejä

top5 kirjaa minulle, kirjavinkkaus

Nämä on minun omat henkilökohtaiset suosikkini, ja toivon etten tee tässä postauksessa liian suuria juonipaljastuksia, jos kirjat ovat sellaisia joita et ole vielä lukenut, mutta toivottavasti pian luet.

   

1. Tähtiin kirjoitettu virhe -John Green (suom. 2013)   (alkuperäinenteos: The Fault in Ours Stars, julkaistu: 2012, alkuperäinenkieli: englanti)  

Kirja kertoo kahden syöpää sairastavan nuoren rakkaudesta ja rakkauden menettämisestä. Kirjassa koskettava aivan uudenlainen tapa tarkestalla sitä kuinka ihastuminen muuttuu rakkaudeksi ja sen menettämisen kipu on hillittömän suuri, suurempi kuin mikään muu kipu. Kirjassa myös huomataan että menetys saattaa katkeroittaa ja muuttaa ihmisen itsesääliseksi juopoksi joka ei todellakaan ole sellainen persoona, jonka nuoret uskovat tapaavansa, kun menevät tapaamaan lempikirjansa kirjoittajaa, kirjailia Van Hautenia, Amsterdamiin asti. Tuo tapaaminen, tai sen epäonnistuminen kuitenkin muuttaa nuorten välistä suhdetta syvemmäksi.


2. Nuoren tytön päiväkirja -Anne Frank (suom. 1955)  (alkuperäinenteos: Het Achterhuis, julkaistu: 1947, alkuperäinenkieli: hollanti, uudempipainos: hollannniksi 1991 ja suomeksi 2002)
 Anne Frank kirjoitti päiväkirjaa 12.6.1942-1.8.1944, syntymä päivälahjaksi saamaansa kirjaan. Aluksi Anne kirjoitti epäsäännölliseksi, mutta hänen kirjoituksensa muuttuivat säännöllisemmiksi loppua kohden, hänen kertoessaan perheensä elämästä heidän piilopaikassaan. Annen suurin haave oli että hänestä tulee kuuluisa kirjailija niin tulikin mutta ei varmasti tavalla, jota olisi etukäteen voinut edes kuvitella. Anne nimittääin kuoli 15-vuotiaana, Bergen-Belsenin keskitysleirillä helmikuun lopussa tai maaliskuun alussa. Otto Frank, Annen isä oli ainoa perheesstä joka selvisi keskitysleiriltä elävänä ja hän omistautui tyttärensä päiväkirjan ja sen sanoman levittämiseen.


3. Jos vielä jään -Gayle Forman (suom. 2009)
(alkuperäinenteos: If I Stay, julkaistu: 2009, alkuperäinenkieli: englanti) 

Kirjassa on erittäin koskettava. Tarinassa Mia ja hänen perheensä joutuu auto-onnettomuuteen, tämä päähenkilö Mia irtautuu ruumiistaan ja katselee tilannetta ulkopuolisen silmin. Kun heti onnettomuus paikalla hänen vanhemmat riistetään häneltä, siitä hän alkaa miettimään kaikkea mitä hänen elämässä on tapahtunut ja henelle tuuleekin isopäätös eteensä jäädä vai lähteä, kun myös pikkuveljensä Teddy kuolee, mitä päättää olla orpo loppuelämänsä vai lähteä perheensä kanssa. Mian poikaystävä Adamkin on paikalla, ja livahtaa salaa teho-osastolle katsomaan tyttöystäväänsä. Saako Adam Mian valitsemaan oikein? 


4. Nälkäpeli trilogia -Suzanne Collins (suom. 2010)
(alkuperäinenteos: the Hunger games, julkaistu 2008-2010, alkuperäinenkieli: englanti)

Osa1: Yhdysvallat ovat tuhoutuneet luonnonkatastrofien ja sisällissodanseurauksena ja sen tilalle on rakennettu Panem-niminen diktatuuri. Nälkäpeli on vuotuinen tapahtuma jonne kultakin 12 vyöhykkeeltä valitaan kaksi nuorta, tyttö ja poika, joiden iät ovat 12-18-vuotta. Peli näytetään kaikkialla televisioissa ja sen katsominen on pakollista peli jatkuu niin kauan kunnes vain yksi on enää jäljellä. Päähenkilö Katniss ilmoittautuu vapaaehtoiseksi pikkusiskonsa tilalle ja hänen kanssaan vyöhykkeeltä 12 peliin joutuu leipurinpoika Peeta, yhdessä he Capitolia uhmaten selviytyvät molemmat pelistä.

Osa2: Vuotuinen voitajakiertue alkaa ja poikkeukselliseti voittajia on kaksi. Katnissia syytetään kapinan lietsomisesta ja pitääkseen presidentti Snow tyytyväisenä ja näin perheensä hengissä, on hänen oltava varovainen ja pidettävä Peeta lähellään. Myös uusi vuotuinen nälkäpeli on koittamassa ja neljännesjuhlan aika eli 75-kerta kun nälkäpeli järjestetään, on tiedossa, että pelissä on jotain lisä maustetta ja nyt edellisten vuosien voittajat joutuvat kilpailemaan toisiaan vastaan. näin Katniss ja Peeta ovat jälleen areenalla taistelemassa elämästä ja kuolemasta. Nälkäpeli päättyy kun areena tuhoutuu Beeteen asiosta, ja kapinalliset onnistuvat pelastamaan osan tripuuteista ja heidät kuljetetaan tuhoutuneeksi luullulle vyöhykkeelle 13.

Osa3: Viimeiset koitokset, Katniss on kuvastamassa kapinaa hän on kapinan ylläpitäjä ja hänen videoita lähetetään vyöhykkeillä Panemissa. Peeta jäi vangiksi Capitoliin ja häntä lähdetään pelastamaan hänen saadaan pelastetuksi mutta kapitol on sekaantunut hänen ajatuksiinsa ja saanut peetan luulemaan että Katniss on hänen vihollisensa kuitenkin Katniss on sinnikäs ja saa Peetan huomaamaan totuuden ja Katnissin rakkauden. Kaikki ei kuitenkaan suju onjelmitta, miten Capitolin valta ja presidentti Snow saadaan kukistettua jottei yksikään nuori enää joudu kokemaan nälkäpeliä.


5. Lumoava kirous -Kami Gargia ja Margaret Stohl 
(alkuperäinenteos: Beautiful Creatures, julkaistu: 2009, alkuperäinenkieli: englanti, jatko-osat: Lumoava pimeys (Beautiful Darkness), Lumoava kaaos (Beautiful Chaos), Lumoava totuus (Beautiful Redemption)

 Ethan Wate on jo kuukausien ajan nähnyt unta tytöstä, josta yrittää pitää kiinni ettei tämä putoa. Uusi lukukausi koulussa alkaa ja tuo unien tyttö saapuu luokkaan. Gatlin-nimiessä kaupungissa alkaa tuon tytön Lenan saapumisen jälkeen tapahtumaan outuja sääilmiöitä. Lenan äiti joka on pahaloihtija yrittää vaikuttaa Lenen 16-kuuhun ja saada Lenan myös kääntymään pahaksi. Tämä on tarina rakkauesta, toijoista ja salaisuuksista. Kuolemasta ei kuitenkaan edes vahvinloitsu voi palauttaa elämään, tämä on aikaansaanut kirouksen, jonka vain Lena itse voi peruuttaa omalta kohdaltaan.

Kommentit