Matkalla korona aikana

Matkalla korona aikana


En kaipaa minkäänlaisia syytöksiä valinnasta, jonka teimme matkustamisen suhteen, mutta jos sinua kiinostaa miltä korona ajan matkustaminen näyttää tervetuloa.

Matka on ollut oma kustanteinen, ei kaupallisia yhteistyökumppaneita.

Berliini keskellä korona aikaa:

Torstai 24. syyskuuta


Matkustimme berliinin 24 syyskuuta Finnairin siivillä, lentosää oli hyvä, lento lähti aikataulussaan ja matka meni oikein mukavasti kaikin puolin. Saavuimme Tegelin lentokentälle tortaina 24.9 puolilta päivin, matkasimme hotellillemme bussilla sekä Berliinin metroa käyttäen.

Berliinissä kuten kaikkialla Saksassa on maskipakko julkisessa liikenteessä ja yleisissä sisätiloissa, ulkona maskia ei tarvinut käyttää.
Päästyämme hotelliin kirjauduimme sisälle ja meiltä kysyttiin mihin aikaan haluaisimme syödä aamiaisen, ja näin ollen varasimme aamiaiselta tilan, jotta kaikki eivät ole yhtäaikaan aamiaisella vaan kaikilla on tilaan syödä, sitten pääsimme huoneeseemme.
Lepäilimme hetken aikaa hotellilla, suunnitellen kohteita, joissa haluaisimme käydä vielä samana päivänä ja missä vierailisimme sitten seuraavina päivinä. Hotellimme sijaitsi Liepziger Str. ja oli kävely matkan päässä monista nähtävyyksistä, ja näin ollen kuljimmekin ensimmäisen päivän Berliinissä jalan.

Ensimmäisenä kohteenamme oli ruokakauppa, josta haimme juotavaa mukaamme, tämä ruokkakauppa, jossa kävimme sijaitsi Mall of Berlin kauppakeskuksessa ja näin olen siellä oli myös kahviloita ja leipomotiskejä näin ollen otimme makeaa purtavaa matkaamme, kun suuntasimme kohti holokaustinmuistomerkkiä.

Tieto isku: 

Eurooppaan murhattujen juutalaisten muistomerkki (saksaksi: Denkmal für die ermordeten Juden Europas, tunnetaan myös nimellä holokaustinnmuistomerkki saksaksi: Holocaust-Mahnmal.) Muistomerkki on omistettu juutalaisten kansanmurhalle ja sijaitsee Berliinin kerkustassa,  pienen matkan päässä Brandenburgin portilta etelän suuntaan.
Muistomerkki sijoittuu kahden hehtaarin alueelle ja se koostuu 2 711 betonipaadesta, jotka ovat 2,38metriä pitkiä ja 0,95 mertiä leveitä paasia, joiden korkeus vaihtelee 0,5 metristä 4,7 metriin.
Muistomerkin on suunnitellut Peter Eisenman ja se on toteutettu v2003-2005 pitkän suunnittelun jälkeen.
(lähteenä käytetty mm wikipediaa sekä matka vihkosta)


Seuraavaksi jatkoimme matkaamme kohti pohjoista ja Brandenburgin porttia. Portilla nappasimme muutamia valokuvia kuten asiaan kuuluu. Portti on aikoinaan rakennettu siihen näyttäväksi kaupungin tuli portiksi joka onkin tuttu näky matka bloggarien sivustoilla ja instagram feedeillä.

Tieto isku:

Brandenburgin portti on yksi Saksan kuuluisimmista nähtävyyksistä ja siitä kuvia näkyykin paljon matkabloggareiden feedeissä. On Brandenburginportti  kuitenkin nähnyt jos jonkin näköistä ohikulkijaa keisareista sotilaisiin sekä matkustajiin  ja aina Itä- ja Länsi-Berliinin jakautumisen sekä muurin murtumisen. Sen pitkä historia ulottuu aina  Preussin kuningas Fredrik Vilhelm II:n hallituskaudelle (1788-1791) jolloin sen suunnitteli arkkitehti Carl Gotthard Langhans, silloin oli kuninkaan määräys uusia kaupungin portit edustavammiksi. Jan näin Langhansin suunnittelema 26m korkea ja 65,5m leveä korvasi kaksi pientä vartio tornia. Brandenburgin portin  suunnnittelussa on käytetty tyyliviittauksia antiikin Kreikan  Propylaioja ja portti edustaa tyyliltään Uusklassista tyyliä. Brandenburgin portti toimi jaetun kaupungin rajana nelisenkymmentä vuotta.

 


Portilta matkajatkui valtiopäivätalolle ja sieltä joen rantaa pitkin itään päin. Joen varressa oli paljon erilaisia rakennuksia ja vanhanaikaisien Berliiniläisten vesijohtojen paloja, sekä useita ravintoloita, löysimme mukavan oloisen ravintolan joenvarresta ja istuimme alas. nälkä oli ehtinyt hiipiä jo meidän kummankin vatsaan ja ruoka maistuikin erinomaiselta. Nautimme maisemista hyvästä ruuasta sekä oluesta ja viinistä samalla, kun katselimme ohi lipuvia jokilaivoja.



Ilta aloi hämärtyä ja olimme nauttineet ruokamme ja juomamme, oli aika pyytää tarjoilijalta lasku. maksoimme ja jatkoimme matkaamme pitkin joen vartta. Kuljimme othitse museosaaren sekä upean katedraalin, jossa tulisimme vierailemaan tulevien päivien kuluessa. Hämärä muuttui pimeäksi ja poikkesimme hakemaan jälkiruuaksi jäätelöt hotellimme läheltä sijaitsevasta kaupasta.

Hotellille saavuttuamme olimme väsyneitä pitkästä päivästä, joten oli aika iltapesujen ja pusujen ja vetäytyä peiton alle.

Perjantai 25. syyskuuta

Ostoksia ja Berliinin eläintarha.

Aamu alkoi aamiaisella, jossa nautimme leipää, leikkeleitä juustoja, hedelmiä, müsliä, kanamunia, ja mehuja. Syötyämme mietimme hotellihuoneessamme päivämme suunnitelmia.  

Suunnitelmiimme kuului että olisimme vierailleet Legoland discovery centressä, mutta vasta lippu luukulla kävi ilmi että kyseessä onkin lastensisäleikkipaikan kaltainen Lego-leikki huone, ja sinne päästäkseen lisäksi seurueeseen olisi pitänyt kuulua alle 12 v lapsi jotta sinne edes oli mahdollista päästä sisään. Odotimme että tämä Lego discovery centre olisi ollut hieman jotain leikki paikan ja museon väliltä kuten Legoland että leikkiä ja katseltavaa sekä tekemistä kaiken ikäisille.



Pettymyksestä toivuttuamme suuntasimme metroon ja metrolla kohti itää ja isoatavarataloa sekä Lego kauppaa. Tavaratalo oli nimeltä Kaufhaus Des Westens (KDW, eli lännen tavaratalo/ tavaratalo lännessä). Tämä tavaratalo oli vähän saman kaltainen kuin meillä Stockmann, eli luksusmerkkejä saman katon alla omilla osastoillaan. Katselimme ja kiertelimme vain aikamme mutta emme löytäneet mitään ostettavaa.

Tavaratalon vieressä oli Lego myymälä joka olikin meidän seuraava kohteemme. Mieheni osti jotian varaosia leegoihinsa ja sitten saimme suunnitella omat Lego ukot, meillä oli mahtava myyjä opastamassa meitä lego-ukko pajassa ja sen lisäksi saimme häneltä turisti vinkkejä loppu matkaamme varten.


Ja lego myyjän suositusten jälkeen suuntasimmekin Berliinin eläintarhaan

Tieto isku:

Berliinin eläintarha (saksaksi Zoologischer Garten Berlin, suora suomennos  tästä olisi Berliinin eläintieteellinen puutarha), eläintarha on yksi maailman suurimmista ja pinta-alaa eläintarhalla on 35 hehtaaria. Sen lisäksi eläintarha on eläin lajien määrältä suurin eläintarha, eläntarhassa asustaakin noin 14 000 eläintä ja edustastajia on jopa 1500 eri eläinlajista. Eläintarha sijaitseen läntisen Berliinin keskustassa, Tiergartenin puiston laidassa. Berliinin eläintarha on auennut ensimmäisen kerran 1. elokuuta 1844 ja ensimmäiset eläimet eläintarhaan  lahjoitti Preussin kuningas Fredrik Vilhelm IV.
Eläintarhan alue tuhoutui täysin II maailman sodan pommituksissa ja vain 91  eläintä selvisi sodan julmuuksista hengissä. Nykyään Berliinin eläin tarha on vilkas kävijä kohde, jossa vieraileekin vuosittain n. 2,6 miljoonaa kävijää.


 

Beliinin eläintarha oli kyllä ehdottomasti käymisen arvoinen kohde, vaikka hivenen harmittaa ettemme samana päivänä ehtineetkään käymään sekä eläintarhassa että eläintarhan akvaariossa.
Kaikkia eläimiä emme ehtineet nähdä sillä osa eläimistä oli taloissa jonne pääsy oli estetty korona viruksen vuoksi ja tämän vuoksi emme nähneet esimerkiksi norsuja laisinkaan mutta moneen. muuhun upeaan kulkijaan kuitenkin törmäsimme: tässä muutama esimerkki pigviinit, virtahepo, sekä kirahvi.


Tietenkin ennekuin astuimme eläintarhan porteista ulos piti pistäytyä matkamuistomyymälässä, josta mukaan lähti eläintarhan juhlavuosi magneetti.

Sitten oli aika hypätä metron kyytiin ja suunnata mall of Berliinin, jossa saimme syödä vatsamme täyteen kokeilussa oli kfc  (Kentacky fried chicken), jossa kumpikaan meistä ei ollut aiemmin syönyt. Se oli kuitenkin pienoinen pettymys odotimme enemmän niiltä kanapaloilta, mutta vatsamme onneksi tulivat täyteen

Lauantai 26. syyskuuta

Päivä alkoi tuttuun tapaan aamiaisella hotellin alakerrassa, jonka jälkeen kävimme pukeutumassa ulkovaatteisiin huoneessamme ja suuntasimme ulos. Ulkona satoi kaatamalla vettä ja busseilla oli jonkinlainen lakko tuon apäivänä ja sitten jouduimmekin kävelmään kaatosateessa. Pysähdyimme kuitenkin eräässä turistimyymälässä ostamassa sateen varjon ja jatkoimme matkaamme kohti valtionpäivätaloa, koska ajattelimme sen olevan hyvä kohde sadepäiväivälle, toisin kuitenkin kävi.



Koronasta johtuen Valtiopäivätalon kävijämäärää oli rajoitettu ja ovella kerrottiin ettei seuraavaan 3-4 viikon aikana löytyisi yhtään vapaata vierailuaikaa. Tämäkös meitä harmitti sillä olimme lukeneet valtiopäivätalon verkkosivuilta, että virailulle ei tarvitse tehdä ajan varausta, vaan sisään pääsee jonottamalla ja jonotuksen kesto on noin puolituntia. Ja kaiken lisäksi olimme turhaan kävelleen monta kilometriä kaato sateessa, ja olimme märkiä ja kylmissämme.

Apu harmitukseen kuitenkin löytyi lyhyen kävelymatkan päästä Dunkin' Donuts -kahvilasta, kuuman kaakaon ja donitsin äärestä. (Dunkin' donuts kahvilat ovat Amerikasta lähtöisin oleva yritys joka on perustettu 1950- luvulla, ja on erikoistunut erilaisiin donitseihin. Euroopasta joitakin yrityksen kahviloita löytyy esim Saksasta, Isosta-Brianniasta ja Espanjasta)

Harmituksen hävieminen ja sisällä lämmittely ei kuitenkaan poistanut faktaa märistä kengistä ja sukista vaan meidän oli pakko palata hotellille vaihtamaan kuivat vaatteet ja miettimään seuraavaa siirtoamme.

Berliner Dom, eli Berlinin tuomiokirkko.

    Tieto isku:

Berliinin tuomiokirkko on luterilainen kirkko, jonka rakentaminen on aloitettu vuonna 1895 ja kirkko on valmistunut 1905. Kirkko sijaitsee Spreeinsel-saarella. Toisessa maailmansodassa liittoutuneet pommittivat kirkkoa ja kirkko vaurioitui pahasti. Berliinin jaossa kirkko jäi Itä-Berliinin puolella (DDR). Tuolloin tuomiokirkon vieressä sijainnut kuninkaan linna purettiin, myös tuomiokirkkoa uhkasi tuohon aikaan purkaminen, mutta niin ei onneksi tapahtunut vaan kirkko sai rapistua vuosikymmenten ajan väliaikaisten katto rakennelmien alla. Kuitenkin 1970-luvulla preussilaisen rakennus perinteen arvostus DDR:ssä kasvoi ja kirkon jälleen rakennus työt pääsivät alkamaan 1975. 1984 ulkotyöt oltiin saatu päätökseen ja kirkon sisätilojen korjaaminen pääsi alkamaan lopulta 1993 kirkko avattiin yleisölle vuosi kymmentenkorjaus töiden ja rapustuneena olon jälkeen.



Hyppäsimme sitten metroon ja kävimme syömässä mall of Berlin tavaratalossa sijaitsevassa ravintolassa ennenkin palasimme hotellille, jonka baarissa sitten vietimme viimeisen illan Saksassa.


Sunnuntai 27. syyskuuta

Saksassa sunnuntait ovat pyhäpäiviä, kuten suurimmassa osassa kristittyjä maita, mutta Saksassa se tarkoittaa sitä että liikkeiden ovet pysyvät suljettuina lukuun ottamatta joitakin ruokakauppoja sekä turisteille tarkoitettuja matkamuisto myymälöitä sekä turisti kohteita.

Näin ollen meidän suunnitelmiin kuului muutaman turisti kohteen kiertäminen sekä viimeisten matkamuistojen sekä tuliasiten hankkiminen.

DDR-museo

Museo sijaitsee spree-joen rannalla, toisella puolella jokea vastarannalla sijaisee Berliinin tuomiokirkko, jossa vierailimmekin edeltävänä päivänä.

DDR-museo erittelee elämää Itä-Saksassa, aina muurin rakentamisesta sen murtumiseen. Museo oli oikein mielen kiintoinen ja interaktiivinen. Museon sisällä oli paljon luukkuja joiden sisällä oli kaikenlaisia tavaroita ja leluja mitkä olivat semmoisia mikä esimerkiksi minun vanhemmillani/  isovanhemmillani on. DDR: varmaan luoma satu hahmo Nukkumatti (Sandmännchen) on varmasti kaikille tuttu, ja hänkin esiintyi museossa ja museon myymälästä oli mahdollisuus ostaa myös nukkumatti tuotteita.

(Suomen television lasten ohjelma pikkukakkosessa Nukkumattia esitettiinkin aina vuodesta 1973  2000-luvun alkupuolelle asti. MTV-junior on näyttänyt 2010-luvun jälkeen näyttänyt nukkumattia ohjelmistossaan.)

Lisäksi museosta löytyi täysin kalustettu Itä-Saksalainen asunto jossa pystyi hyvin havainnoimaan miten siihen aikaan on eletty ja miten saksojen jakautuminen vaikutti arkipäiviin.

Museosta olisi saanut hieman enemmän irti jos olisi osannut saksaa sillä siellä oli paljon tekstiseiniä vaikka osa olikin käännetty englanniksi, sekä paljon äänitteitä ja videoita jotka olivat ainoastaan saksaksi.

Mutta ehdottomasti näkemisen ja kokemisen arvoinen kohde.

TV-torni

Viralliselta nimeltään Berliinin televisiotorni saksaksi Berliner Fernsehturm sijaitsee Alexanderplatzilla Berliinissä. TV-torni on Euroopan neljänneksi korkein rakennus ja sen korkeis onkin 368m korkeus oli alunperin kun torni valmistui vuonna 1969 365m mutta antennin vaihdon yhteydessä 1997 tornin pituudeksi tuli tuo 368m eli tornin korkeus kasvoi kolmelle metrillä.

 Tornin ovat suuunnitelleet arkkitehdit Fritz Deiter ja Günter Franke sekä insinööri Werner Ahrend.

Tornin pallon keskiosassa on näköalatasanne ja ravintola. Näköalatasanne on 204 metrin korkeudessa maanpinnasta, ja sieltä voi hyvällä säällä nähdä jopa 42 kilometrin päähän. 




Sitten olikin aika palata hotellille ja sulloa kaikki tavarat laukkuihin ja suunnata metroon jolla makasimme alkumatkan kohti lentokenttää, loppumatkan taitoimme sitten bussilla. Lentokentän myymälät olivat juuri sulkeutuneet, mutta ennätimme käväistä lentokentän kahviossa hakemassa hieman syötävää sillä edessä olisi muutaman tunnin odotus ennen lentomme lähtöä. Ehdimme palata Suomeen sunnuntai iltana ennen kuin rajoitukset Saksaan matkustamiseen tulivat uudelleen käyttöön.




Kommentit